Ga naar de inhoud
Home » Blogs » Obesitas: wat is het en wat zijn de gevaren?

Obesitas: wat is het en wat zijn de gevaren?

  • door
wat is obesitas

Obesitas is een groeiend gezondheidsprobleem wereldwijd en heeft aanzienlijke gevolgen voor het welzijn van individuen. In dit artikel op Naso-obesitas.nl zullen we de definitie van obesitas bespreken, de verschillende vormen ervan identificeren en de ernstige gezondheidsrisico’s belichten die gepaard gaan met overgewicht.

Wat is obesitas?

Obesitas is een medische aandoening die ontstaat wanneer het lichaamsgewicht aanzienlijk hoger is dan wat als gezond wordt beschouwd. Dit wordt vaak gemeten aan de hand van de body mass index (BMI), een verhouding tussen gewicht en lengte. Een BMI van 30 of hoger wordt over het algemeen beschouwd als obesitas.

Soorten obesitas

Obesitas is niet slechts één uniforme aandoening; het kan verschillende vormen aannemen. De twee hoofdcategorieën zijn:

Eenvoudige Obesitas: Dit is de meest voorkomende vorm en ontstaat wanneer er sprake is van een onevenwicht tussen calorie-inname en calorieverbruik. Een dieet rijk aan bewerkte voedingsmiddelen, gebrek aan lichaamsbeweging en genetische factoren kunnen bijdragen aan eenvoudige obesitas.

Secundaire Obesitas: Deze vorm wordt veroorzaakt door onderliggende medische aandoeningen, zoals hormonale stoornissen, genetische syndromen of medicatie. Het kan moeilijker zijn om secundaire obesitas te behandelen, omdat de onderliggende oorzaken moeten worden aangepakt.

Wat is morbide obesitas?

Morbide obesitas, de ernstigste vorm van overgewicht, gaat verder dan eenvoudige obesitas en brengt aanzienlijke gezondheidsrisico’s met zich mee. Gedefinieerd door een BMI van 40 of hoger, leidt deze aandoening tot extreme ophoping van lichaamsvet, wat het functioneren van vitale organen ernstig kan beïnvloeden. Mensen met morbide obesitas lopen een verhoogd risico op ernstige gezondheidscomplicaties, waaronder hartaandoeningen, diabetes type 2, hoge bloeddruk en zelfs vroegtijdig overlijden.

De behandeling van morbide obesitas vereist vaak een multidisciplinaire aanpak, waaronder dieetveranderingen, lichaamsbeweging, gedragstherapie en in sommige gevallen chirurgische ingrepen zoals een maagverkleining.

Wat zijn de gezondheidsrisico’s van ernstig overgewicht?

Obesitas is niet alleen een kwestie van je lichaamsbeeld; het heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid. Enkele van de belangrijkste risico’s zijn:

Hartaandoeningen: Overgewicht kan leiden tot hypertensie (hoge bloeddruk), verhoogde cholesterolniveaus en andere cardiovasculaire problemen.

Type 2 Diabetes: Obesitas is sterk geassocieerd met de ontwikkeling van type 2 diabetes. Het overmatig vetweefsel kan leiden tot insulineresistentie, wat resulteert in hoge bloedsuikerspiegels.

Artrose: Het extra gewicht kan de gewrichten belasten, vooral die in de rug, heupen en knieën, wat leidt tot artrose en chronische pijn.

Ademhalingsproblemen: Obesitas kan de longcapaciteit verminderen en leiden tot ademhalingsproblemen zoals slaapapneu, waarbij de ademhaling tijdens de slaap herhaaldelijk stopt en start.

Psychologische effecten: Naast fysieke gezondheidsproblemen kan obesitas ook leiden tot psychologische problemen zoals depressie, angst en een laag zelfbeeld.

wat is obesitas

Obesitas is een ernstig gezondheidsprobleem met aanzienlijke gevolgen voor het individu en de samenleving als geheel. Door bewustwording te vergroten, gezonde gewoonten te bevorderen en medische ondersteuning te bieden waar nodig, kunnen we samenwerken om de prevalentie van obesitas te verminderen en de algehele gezondheid van de bevolking te verbeteren. Het begint allemaal met kleine stappen in de richting van een gezonde levensstijl en het aanpakken van de onderliggende oorzaken van overgewicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *